Sari la conținut
Home » Reumatism tratat cu deniplant

Reumatism tratat cu deniplant

Despre reumatism

ReumatismulIn clasificarea OMS a maladiilor, (ICD-10-GM, 2005) sunt considerate intre 200 si 400 forme de boala reumatismala , provocate de cauze diferite si avand prognostic variat . Din acest motiv se intampina dificultati in tratamentul acestor afectiuni.
Reumatismul este o boala cronica, infectioasa sau alergica. Ea este insotita de dureri la nivelul aparatului locomotor(articulatiilor).
Formele cronice se prezinta ca inflamatii dureroase care duc la deformari articulare si reducerea mobilitatii pana la blocarea articulatiilor.
Exista o grupa principala in care sunt cuprinse urmatoarele forme:
formele de reumatism inflamator (boli autoimune):
reumatismul articular (poliartrita cronică)
-spondiloza vertebrala
-artrita cu psoriazis
-artrita idiopatica juvenila
-colagenoza:polimiozita,
dermatomiozita,
sclerodermia,
sindromul CREST
granulomatoza Wegener
vasculita
formele degenerative
artroza
podagra
hemocromatoza
reumatismul partilor moi (musculatura, tendoane)fibromialgiapolimialgiapolimiozita

Cauze

    Cauze   Bolile reumatismale sunt afectiuni care se caracterizeaza prin durere, inflamatie, tumefiere la nivel muscular si articular. 

In general cele mai multe forme de reumatism sunt datorate unor deficiente ale sistemului imunitar., cand mecanismele de aparare ale organsmului isi ataca propriile tesuturi.(in artrita reumatoida sunt atacate tesuturile articulatiilor)

.Principala cauza a reumatismului este prezenta produselor toxice in sange.
Consumul excesiv de carne, paine alba, zahar si cereala fainoase lasa un mare reziduu toxic in vasele de sange.
Cand vitalitatea este degradata, resturile toxice se concentreaza in jurul articulatiilor sau structurii oaselor, unde se formeaza bazelele reumatismului.

In unele cazuri, infectia dentara, amigdalita sau colecistul pot produce reumatism. In general, persoanele care sufera de reumatism trebuie sa evite apa rece, frigul si umezeala 

Prevenire

  Prevenirea reumatismuluiTratamentul presupune in primul rand prevenirea atacurilor (utilizarea imbracamintii adecvate, manusi, sosete),intreruperea fumatului, controlul stresului, evitarea variatiilor bruste de temperatura si evitarea medicamentelor precipitante (inclusiv medicamente pentru raceala cu pseudoefedrina)De asemenea, persoanele afectate de reumatism trebuie sa consume fructe coapte, legume proaspete si lapte batut din abundenta, si trebuie sa se fereasca de toate tipurile de carne, paine alba, zahar, si cereale fainoase, ceai, cafea, alcool, sosuri, condimente si de produsele marinate. 

Analize

      Analize      Examenele de laborator pun in evidenta prezenta unui proces inflamator – VSH, Proteina C reactiva, Fibrinogen au valori crescute si desi sunt analize nespecifice ( pot creste in multe alte boli), sunt utile in urmarirea raspunsului la tratament. Pentru diagnostic, este obligatorie o dovada de laborator a infectiei streptococice, mai ales la cei care nu au istoric de infectie streptococica recenta.

Exudatul faringian trebuie facut tuturor bolnavilor cu suspiciune de ewumatism. Un exudat faringian negativ sau pozitiv nu exclude si respectiv nici nu stabileste cu certitudine diagnosticul de RAA. Anticorpii antistreptococici sunt: anticorpii anti Streptolizina O – ASLO (cei mai frecvent folositi), anti deoxiribonucleaza B – anti DNaza B, antistreptokinaza, antihialuronidaza. Titrul ASLO de 240 de unitati sau peste, la adult, este considerat doar usor crescut. Un titru de peste 500 de unitati sau o crestere semnificativa in dinamica (dupa cateva saptamani) a valorii ASLO, poate fi o dovada puternica pentru infectia recenta streptococica .
are relevanta doar pana la 18 ani

Electrocardiograma este obligatorie pentru investigarea pacientului suspicionat de RAA. Prelungirea intervalului PR este criteriu minor de diagnostic al bolii. Pentru diagnosticarea afectarii valvulare, ecografia cardiaca are sensibilitate mai mare fata de examinarea clinica efectuata de medic, in plus aducand date legate de afectarea pericardica si a miocardului.
 
Diagnosticul de Reumatism articular acut
Diagnosticul de RAA se bazeaza pe criteriile Jones modificate. Diagnosticul pozitiv necesita prezenta a 2 criterii majore sau a unui criteriu major si a doua minore, plus dovada infectiei streptococice recente prin culturi faringiene pozitive sau titru crescut sau in crestere de anticorpi antistreptococici.
 Analize biochimice – analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)  

Tratament alopat

 Tratament alopat
Tratamente pentru bolile reumatice includ medicamente pentru a ameliora simptomele si a controla evolutia bolii

In faza acuta se folosesc medicamente cu actiune antiflogistica (antiinflamatorii), analgezice, corticoide, preparate pe baza de cortizon.

In formele reumatoide cronice cauzate de boli autoimune se folosesc:
analgezice opioide ca tramadol
anitireumatice nesteroidale,diclofenac
anitireumatice steroidale,prednisolon

La tratamentele de durata se foloseste medicatia de baza (DMARD = disease modifying antirheumatic drugs/ medicamente antireumatice ce modifică procesul patologic):
-azatioprina (exemplu: Imuran),
-clorochina sau hidroxiclorochina,
-ciclosporina A,
-ciclofosfamida
-leflunomida,
-metotrexat,
-sulfasalazina,
-anticorpi monoclonali anti TNF-alfa infliximab sau preparate cu saruri de aur.

Tratament naturist

Tratamentul naturist propus se poate urma in paralel cu medicatia alopata stabilita de medicul curant.
1. Ceai Antireumatic 30 doze zilnice
2. Artropol 30 doze
3. Frectie locala cu tinctura de capsaicina
4. Frectie locala cu tinctura de piperin
5. Aplicatii frunze de varza verde
6. Aplicatii caolin cu alge
7. Electrostimulare program relaxare 30 minute/zilnic
8. Ultrasunete 30 minute/zilnic9.Bai sarate ;  Baile fierbinti cu apa sarata sunt, de asemenea, benefice. In cazul reumatismului cronic, acestea trebui facute de 2 ori pe saptamana, timp de 3 luni si apoi o data pe saptamana. Partile afectate trebui imbaiate de 2 ori pe zi in apa fierbinte cu sare, si apoi zona trebuie masata cu ulei de masline.
10. Inot si recuperare la piscina
11. Regim alimentar echilibrat
12. Reducerea stresului
13. Odihna
 In functie de rezultatele obtinute, se va stabili cand se va putea repeta cura .